Historická tiskárna v Litomyšli

Vloženo: 18.11.2018

Novinka člena POPAI CE

Dne 28. října 2018 otevřela litomyšlská tiskárna H.R.G. ve svých výrobních prostorách historickou „Lorencovu patentní tiskárnu“, neboli dlouho avizované Muzeum tisku na počest nejen litomyšlských tiskařů a knihařů.

Slavnostní otevření proběhlo k výročí 100 let od vzniku Československé republiky a k oslavě 550 let vynálezu knihtisku. Expozice bude běžně přístupná pouze pro zákazníky tiskárny H.R.G., ale do budoucna je plánováno její otevření několikrát ročně v předem avizovaných termínech i pro veřejnost. Nejzajímavějším aspektem celého projektu je konfrontace moderních polygrafických strojů v H.R.G. s vybavením tiskáren v období před 100 lety. Návštěvník tak může porovnat ofsetový tiskový stroj 21. století s rychlosti 10.000 archů za hodinu a knihtiskový rychlolis z počátku 20. století s rychlostí 300 archů za hodinu. Zároveň se, ale vstupem do historického provozu dostane do období ticha a klidu kdy čas plynul úplně jinou rychlosti.

A proč? Protože nám je už 515 let

V říjnu roku 1989 založil Petr Lorenc z Litomyšle ve svém rodinném domě malou „garážovou“ tiskárnu. Tímto počinem se napojil na řadu 16 tiskařských rodin nepřetržitě působících od roku 1503 v Litomyšli. V roce 1992 se z malé rodinné tiskárny stal moderní rostoucí polygrafický podnik – tiskárna H.R.G. spol. s r.o., která v dnešní době zaměstnává cca 170 lidí a disponuje uceleným polygrafickým vybavením jak v ofsetové, digitální tak obalářské divizi. A jak jinak poděkovat našim předkům tiskařského řemesla, že tuto formu průmyslu v našem městě započali a po 500 let udržovali? Vybudovat jim pomník by sice bylo ušlechtilé, ale pro budoucí generace mrtvé. My jsme se orientovali na sbírání starého tiskařského a knihařského vybaveni z první poloviny dvacátého století. Po zhruba deseti letech akvizic strojů, písem, štočků, litomyšlských tisků a dalších doplňkových předmětů vznikla v moderních výrobních prostorách dobová knihtiskařská a knihařská dílna včetně ruční a strojní sazárny. Vše je funkční a dotýkati se je povoleno a tak řemeslo naších předků, doufáme, přežije a bude žít snad po další generace.

 

Jan Gloser

Lorencova patentní tiskárna / MUZEUM TISKU

Svitavska 1203

570 01 Litomyšl

Spolupracující organizace:

© 2015, Popai.cz
Made by eStudio.czWebdesign & SEO | Build on ReflexCMS